Kleuters Zevenster elke woensdag de natuur in

Hele ochtend buiten

Hele ochtend buiten

Uden – De kleuters van vrijebasisschool de Zevenster hebben voortaan elke week een ‘natuurdag’. Op die dag verblijven ze in het park of in het bos. Al hun zintuigen worden daar op een gezonde manier gevoed, ze kunnen in ruime mate voelen, ruiken, horen, zien, bewegen en hun evenwicht oefenen zonder overprikkeld te raken. De kinderen krijgen hier letterlijk en figuurlijk meer ruimte.
Kleuters zijn dol op de natuur. Het is belangrijk dat zij opgevoed worden met natuurervaringen. Het stimuleert hun verwondering en enthousiasme. Wij hoeven geen biologielessen te geven aan kleuters. Zij knielen uit zichzelf neer voor een miertje, een slak of een lieveheersbeestje. Zij zien de eekhoorn sneller dan wij. Zij ontdekken allerlei figuren in de wolken en maken spannende fantasieverhalen tussen de dennen in het park en spelen vervolgens met verve hun zelfbedachte rollen.
Veel kinderen krijgen onbedoeld van hun opvoeders mee dat buitenspelen veel gevaren met zich meebrengt en dat je er ook nog vies van wordt. Thuis spelen verdient dan de voorkeur waar de televisie en computer, zeer ongezonde concurrenten zijn geworden voor de ontwikkeling van onze kinderen. Daarnaast hebben veel kinderen een drukke agenda met speelafspraken en hobbyclubjes en daardoor ook geen tijd meer om de natuur in te gaan.
De Zevenster zorgt er met deze ‘natuurdag’ voor dat de kleuters in elk geval drie uur per week onafgebroken in de natuur zijn. De eerste ervaringen zijn erg positief. De kinderen krijgen hier de tijd om te scharrelen, zoeken, verzamelen, categoriseren, vergelijken, onderzoeken. Dat alles in hun eigen tempo en op hun eigen wijze. Kinderen zoeken spontaan contact met andere kinderen en nemen ook tussendoor ruimte voor zichzelf. De natuur leent zich hier uitstekend voor.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.