Groep 7/8 telt mee met tuinvogeltelling voor scholen

Een Grote Bonte Specht in beeldDe kinderen van groep zeven en acht van vrije basisschool De Zevenster in Uden hebben op vrijdag 15 januari meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling voor scholen. De dag ervoor hebben ze een voorbereidende les gehad over het herkennen van vogels. Er werden maar liefst achttien verschillende soorten vogels geteld.

Op vrijdagmiddag hebben de kinderen van groep zeven en acht normaal gesproken ‘tuinbouw’ op het programma staan. In de winter zijn er niet zoveel klusjes in de tuin, dus werd dit moment gebruikt om vogels te tellen. Twee jaar geleden hebben deze kinderen ook al meegedaan toen ze nog in groep vijf en zes zaten. Leuk dus om te tellen én om te vergelijken met die vorige telling op dezelfde locatie.

Quiz

Drie kinderen uit deze klas zijn lid van de Jeugd Vogelwacht in Uden. Deze meiden hebben donderdag al een voorbereidende PowerPoint-presentatie gegeven aan de rest van de klas. In deze presentatie werden de vogels getoond die twee jaar geleden gescoord zijn. Daarna hebben ze ook nog geoefend met het herkennen van vogels aan de hand van twee filmpjes van vogels in de tuin. Het ene filmpje liet de vogels duidelijk in beeld zien en gaf meteen ook de soortnaam weer. Het andere filmpje was een echte quiz. Elke vogel had een nummer gekregen en de kinderen een invulformulier met elf nummers erop. De kinderen hebben per vogelsoort opgeschreven wat ze zagen. Ze hebben gekeken naar de grootte, de kleur, de vorm van de snavel en de manier van eten zoeken.

Telling
Vrijdagmiddag was de daadwerkelijke telling. Er waren diverse verrekijkers aanwezig en een telescoop. De kinderen werden in drie groepen verdeeld die elk vanaf een eigen plek in de school gingen tellen. Eén plek op de begane grond en twee vanaf de eerste verdieping. Op deze manier kon het schoolplein én het achterliggende park met grote waterpartij goed overzien worden. Als eerste werden twee kauwtjes gespot. Er was nog enige discussie of het zwarte kraaien of kauwtjes waren, maar na grondig bestuderen door de verrekijker bleken ze duidelijk een grijze kop te hebben: dus een kauw.

Telescoop
Daarna werden de wilde eenden ontdekt die massaal op het gras bij de vijver zaten, maar liefst 23 stuks. Ook hadden we geluk dat een grote groep rondvliegende meeuwen neerstreken op een dak van de huizen aan de overkant van het park. Met de telescoop was goed te zien dat het om kokmeeuwen ging: zwarte vlekjes aan beide kanten van hun hoofd. Na tien minuten wisselden de groepen van plek en werden er weer heel andere vogels gezien. Een aantal kool- en pimpelmezen, een roodborst, een paar vinken, merels en zelfs een grote bonte specht! In totaal bleef de teller staan op achttien vogelsoorten. Dat is maar liefst acht soorten meer dan twee jaar geleden.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.